Beyin tümörlerinin cerrahi işleme gerek kalmaksızın tedavisi için kullanılan Gamma Knife genel anestezi ve yoğun bakım gerektirmeyen bir radyocerrahi yöntemi. Tek seans uygulanan Gamma Knife tedavisi sonrasında hastaların çoğu, genellikle aynı gün evine dönebiliyor.
Gamma Knife nedir?
Beyin tümörlerinin cerrahi işleme gerek kalmaksızın tedavisi için kullanılan Gamma Knife, denenmiş ve başarısı bilimsel olarak ispatlanmış bir radyocerrahi tekniği. Gamma Knife ile 3.5 cm’den küçük olan beyin tümörleri, hassas ve riskli cerrahi işleme gerek kalmaksızın, kansız ve hızlı bir şekilde tedavi edilebiliyor. Genel anestezinin uygulanmadığı Gamma Knife tedavisi, birkaç saat içinde tamamlanıyor ve hastaların çoğu, genellikle tedavinin ertesi günü günlük yaşantısına dönebiliyor.
"Radyocerrahi" terimi tıbba İsveçli beyin cerrahı Lars Leksell tarafından kazandırıldı. Çok sayıda düşük enerjili (dolayısıyla geçtiği beyin dokusunda bir hasara yol açmayan) ışın demetlerinin kafatası içinde hastalıklı bölgeye yönlendirilmesi ve hastalıklı noktada odaklanıp, sadece bu noktada yüksek enerji sağlayarak dokuda değişiklik yaratılması anlamına geliyor.Beyin tümörlerinin cerrahi işleme gerek kalmaksızın tedavisi için kullanılan Gamma Knife, denenmiş ve başarısı bilimsel olarak ispatlanmış bir radyocerrahi tekniği. Gamma Knife ile 3.5 cm’den küçük olan beyin tümörleri, hassas ve riskli cerrahi işleme gerek kalmaksızın, kansız ve hızlı bir şekilde tedavi edilebiliyor. Genel anestezinin uygulanmadığı Gamma Knife tedavisi, birkaç saat içinde tamamlanıyor ve hastaların çoğu, genellikle tedavinin ertesi günü günlük yaşantısına dönebiliyor.
Gamma Knife cihazı ilk kez 1968 yılında kullanıldı. İlk yıllarda dünyada çok az merkezde kullanılırken tedavide yararlarının kanıtlanmasından sonra yaygınlaştı. Günümüzde tüm dünyada 300’e yakın merkezde kullanılıyor. 2013 istatistiklerine göre, çeşitli beyin hastalıkları olan yaklaşık 810 bin hasta Gamma Knife ile tedavi edildi.
Nasıl uygulanıyor?
Gamma Knife ile uygulanan radyocerrahide, stereotaktik çerçeve ile sabit hale getirilen kafatasındaki hastalıklı alan bilgisayarlarla belirleniyor. Bu alan 192 adet Kobalt kaynağından çıkan gamma ışınları ile ışınlanıyor. Her bir kaynaktan çıkan gücü düşük ışınlar, beyindeki sağlıklı dokuya zarar vermiyor.
Gamma Knife ile uygulanan radyocerrahide, stereotaktik çerçeve ile sabit hale getirilen kafatasındaki hastalıklı alan bilgisayarlarla belirleniyor. Bu alan 192 adet Kobalt kaynağından çıkan gamma ışınları ile ışınlanıyor. Her bir kaynaktan çıkan gücü düşük ışınlar, beyindeki sağlıklı dokuya zarar vermiyor.
Hangi hastalıklarda kullanılıyor?
Gamma Knife, AVM (doğuştan beyinde damar yumağı), beyin tümörleri ve fonksiyonel hastalıklarda kullanılıyor. Gamma Knife’ın kullanılabilmesi için tedavi edilecek tümörün çapının genellikle 3.5 cm’den küçük olması gerekiyor. Anestezi ve yoğun bakım gereksinimini ortadan kaldıran ve uygulaması birkaç saat süren Gamma Knife, hastalara kansız ve bıçaksız bir tedavi seçeneği sunuyor. Hastaların çoğu, genellikle tedavinin ertesi günü günlük yaşantısına dönebiliyor.
GAMMA KNIFE RADYOCERRAHİSİNİN KULLANIM ALANLARI
Gamma Knife, AVM (doğuştan beyinde damar yumağı), beyin tümörleri ve fonksiyonel hastalıklarda kullanılıyor. Gamma Knife’ın kullanılabilmesi için tedavi edilecek tümörün çapının genellikle 3.5 cm’den küçük olması gerekiyor.
Gamma Knife 1968’den bu yana tüm dünyada değişik endikasyonlarla giderek artan sayıda hastada kullanılıyor. Gamma Knife’ın kullanıldığı hastaları şu şekilde sıralamak mümkün; damarsal bozukluğu olan hastalar, iyi huylu tümörü olan hastalar, kötü huylu tümörü olan hastalar, hareket hastalığı olan kişiler, fonksiyonel hastalığı olan kişiler, beyinde ulaşılması güç ve derin bölgelerde yerleşmiş tümörleri olanlar.
Damarsal Bozuklukları Olan Hastalar
- Arteriovenöz malformasyon (AVM - Doğuştan beyinde damar yumağı)
- Kavernomlar
İyi Huylu Tümörü Olan Hastalar
- Vestibular schwannoma (İşitme - denge - siniri tümörü)
- Hemangioblastom
- Meningiom
- Kordoma
- Hipofiz tümörü
- Trigeminal schwannoma
- Pineal bölge tümörleri
- Kraniofaringiom
- Glomus jugulare tümörü
Kötü Huylu Tümörü Olan Hastalar
- Metastazlar
- Üveal melanom
- Bazı glial tümörler
- Hemanjioperisitom
- Nazofarinks karsinomu
Hareket Hastalığı Olan Hastalar
- Parkinson hastalığına bağlı tremor (Titreme)
- Esansiyel tremor
Fonksiyonel Hastalığı Olan Hastalar
- Trigeminal nevralji
GAMMA KNIFE'IN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
- Birçok beyin tümöründe açık cerrahiye gereksinimi ortadan kaldırabilmesi
- İşlem sonrası yan etkilerinin az olması
- Genel anesteziye gerek olmaması
- Tedavinin yapıldığı gün hastanın evine dönebilmesi
- Nekahet döneminin olmaması
- Saçlı deri ve kafada yara olmaması
- Saçların kesilmemesi ve dökülmemesi
- Çok az rahatsızlık ile büyük oranda yarar elde edilmesi
- Hastanın kısa zamanda günlük hayata dönebilmesi
- Sağlıklı beyin dokusunun çok az radyasyon alması
Yazının kaynağı: http://www.acibadem.com.tr/gammaknife/gamma-knife-kullanim-yerleri.asp
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder